Jedziesz na Bali? Tych przysmaków musisz spróbować!

Bogactwo smaków, niezwykłe aromaty oraz dania, które kryją się pod tajemniczymi dla Europejczyka nazwami – oto kuchnia balijska. Jakie przysmaki mogą na zaskoczyć na tej wyspie? Oto kilka miejscowych rarytasów, po które warto sięgnąć podczas wypoczynku na Bali.

Dla miłośników domowej kuchni

Kto lubi domowe, rodzinne posiłki, temu bliska stanie się typowa kuchnia balijska i te potrawy, z którymi w wyspiarskich restauracjach trudno jest się spotkać. Na Bali jada się głównie dania z ryżem w roli głównej. Towarzyszą mu mięsa (w gronie których wyróżnia się wieprzowina), ryby albo drób. W menu mieszkańców Bali ważne miejsce zajmują też warzywa oraz pikantne przyprawy. Specjałami, których miłośnicy egzotycznych smaków koniecznie powinni spróbować w czasie pobytu na tej wyspie, są m. in. batony tempe. To jeden z ciekawszych przysmaków, jakimi może się pochwalić kuchnia balijska. Batony te powstają ze sfermentowanej soi i są idealną propozycją dla tych, którzy lubią potrawy o posmaku orzechów. Inna ciekawostka kulinarna, z jaką można się spotkać w balijskich domach, to wafle znane jako krupuk. Powstają one z mąki tapiokowej, którą smaży się na tłuszczu z takimi dodatkami, jak krewetki, ryby i warzywa. Do takich egzotycznych posiłków podaje się często sos sojowy, który w menu Balijczyków zajmuje równie ważne miejsce, jak będący podstawowym składnikiem wielu potraw ryż. A jakie potrawy znajdziemy w lokalach gastronomicznych?

Kuchnia balijska i dania, których warto spróbować w tutejszych restauracjach

Miłośnicy romantycznych kolacji i bardziej wykwintnych dań również znajdą dla siebie wiele ciekawych przysmaków. Na Bali nie brak potraw, które zaskakują wybornym smakiem i prostotą jednocześnie. Prosię z rożna oraz nadziewana kaczka podawana z aromatycznymi ziołami – oto przykłady dań, które na wyspie zyskały ogromne uznanie. Goszcząc tu warto sięgnąć też po sate, czyli szaszłyki inspirowane kuchnią indonezyjską, które powstają z kawałków białego lub czerwonego mięsa pieczonego na węglu drzewnym. Szaszłyki takie podaje się ze słodkawym sosem sojowym oraz z dodatkiem siekanych papryczek chili. Kuchnia balijska stworzyła jednocześnie własną wersję takich szaszłyków. W tym przypadku miejsce mięsa zajmuje ryba, którą podaje się z ziołami, kokosem oraz z przyprawami korzennymi.

Bulion z kury, pikantna zupa z niedojrzałej papai – oto kolejne przysmaki, którymi mogą nas uraczyć balijskie restauracje. Warto ich spróbować, warto poznawać egzotyczne smaki tej wyspy. Kuchnia balijska ma niepowtarzalny charakter, a jej proste, za to niezwykle aromatyczne dania, mogą zrobić ogromne wrażenie na każdym miłośniku dobrego jedzenia.