Kalmary to popularne owoce morza, po które sięgamy coraz chętniej. Nazywane popularnie kałamarnicami, stanowią ciekawe urozmaicenie diety dla każdego z nas, a przepisy na dania z ich udziałem zachwycają coraz większą pomysłowością. Czy warto sięgać po kalmary? W jaki sposób dieta z ich udziałem może wpływać na nasze zdrowie?
Kalmary i ich prozdrowotne właściwości
Choć te owoce morza nie każdemu smakują, warto po nie sięgać od czasu do czasu. Dlaczego? Bo mają one znaczną wartość odżywczą, a znajdujące się w ich mięsie składniki odżywcze są cennym wsparciem dla naszego organizmu. Kalmary są cenionym źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B, bez których nasz układ nerwowy nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować.
W tych owocach morza pojawiają się też cenne składniki mineralne, m. in. selen, fluor oraz cynk. Dla wielu osób kalmary są jednak przede wszystkim doskonałym źródłem jodu, bez którego tarczyca nie jest w stanie prawidłowo radzić sobie z codziennymi wyzwaniami.
Jak jeść kalmary? – to powinieneś wiedzieć
Te owoce morza mogą być podawane na wiele sposobów. W sklepach pojawiają się kalmary świeże oraz mrożone, coraz częściej można też spotkać się z kalmarami marynowanymi. Bez względu na to, w jakiej formie przyniesiemy je do domu, będziemy mogli z nich przygotować wiele pysznych potraw.
Jakie przepisy cieszą się największa popularnością? Z pewnością te na kalmary smażone, serwowane z masłem oraz czosnkiem. Wielu zwolenników mają też kalmary panierowane, grillowane oraz duszone. Można je dodać do warzywnych sałatek, można je serwować z warzywami z patelni. Wybór dań z takimi owocami morza jest na tyle szeroki, iż każdy z nas powinien bez większych problemów znaleźć dla siebie odpowiednie rozwiązanie.
Więcej wpisów dotyczących kulinariów i zdrowych diet, przeczytasz w serwisie www.filet.pl.
Owoce morza to cenione przysmaki, po które warto sięgać regularnie. Dieta z ich udziałem stanie się i zdrowsza, i ciekawsza, a my będziemy mogli odkryć wiele nowych smaków i intrygujących potraw.