
Ze względu na ogromny obszar kraju i geograficzne położenie poszczególnych regionów trudno oczekiwać, że kuchnia chińska będzie ujednolicona, wręcz przeciwnie. Można wyróżnić kuchnię syczuańską królującą na Zachodzie, szanghajską ze Wschodu, pekińską z Północy i kantońską z Południa. Każda z nich charakteryzuje się innego rodzaju mocnym akcentem, czasami sposobem przygotowania, doborem dostępnych produktów spożywczych.
Z pewnością kuchni syczuańskiej powinny unikać osoby stroniące od ostrych potraw i wszelkich dodatków dodających pikantności. Ta kuchnia właśnie z tego słynie ze względu na ogromne uprawy ostrej papryki w tym regionie. W kuchni syczuańskiej nie brakuje także pieprzu syczuańskiego, który w rzeczywistości jest łupiną jagody żółtodrzewu i posiada niezwykle charakterystyczny i rozpoznawalny w chińskich daniach pikantny smak z nutą cytryny. Syczuańska kuchnia jest niezwykle urozmaicona, a miejscowi kucharze uchodzą za jednych z najlepszych w całym kraju. Warto skosztować słynnych żeberek oraz mięs wędzonych za pomocą liści herbaty.
Szanghajska kuchnia jest nieco odmienna. Miasto leży tuż przy ujściu rzeki Jangcy do Morza Wschodniochińskiego, co w praktyce oznacza, że dostęp do wszelkiego rodzaju dobrodziejstw morskich. W kuchni królują wobec tego ryby i owoce morza. Ważniejszym jednak składnikiem kuchni szanghajskiej jest dodawany niemal do wszystkich potraw cukier brązowy, który decyduje o charakterystycznym słodkim smaku większości potraw. Będąc w Szanghaju warto spróbować cieszących się dużą popularnością pierożków dim sum, które podaje się zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Szokującą przekąską mogą być tzw. pijane krewetki, które po wcześniejszym zanurzeniu w mocnym alkoholu spożywa się na żywo. Szanghaj to miasto, które kojarzy się w bardzo wysokimi wieżowcami i nowoczesnością zalewającą wszystko wokół. Na szczęście można także znaleźć wąskie uliczki w starym stylu, w którym za niewielkie pieniądze można kupić przekąski od ulicznych sprzedawców lub kucharzy przygotowujących dania na ulicy. Trzeba przyznać, że często to oni są gwarancją na zjedzenie tradycyjnych i przepysznych dań.
Kuchnia pekińska to z kolei ciekawe połączenie kuchni chińskiej z domieszką mongolską, jako że kraj ten znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie. Właśnie z tego względu oraz ze względu na nieco chłodniejsze warunki atmosferyczne kuchnia jest bogata w różnego rodzaju mięsa, które podaje się po upieczeniu. Istotnym elementem jest aromatyczna i dobrze spieczona skórka. Srogie zimy w tym regionie na przestrzeni lat zmuszały mieszkańców do przygotowywania się na okres zimowy. Właśnie dlatego to tutaj w szczególności rozwinęła się praktyka kiszenia niektórych produktów, które mogły być długo przechowywane.
Kuchnia kantońska, podobnie jak szanghajska, bazuje na owocach morza i świeżych rybach. Pojawiają się także ogromne ilości warzyw oraz pędy bambusa i tofu. Mówi się, że to jeden z najzdrowszych kulinarnie regionów Chin. Feng shui, czyli harmonia to również wyznacznik w kuchni chińskiej. Kucharze wzbogacają smak, nie bojąc się intrygujących połączeń. W Kantonie warto spróbować kaczki w sosie cytrynowym oraz bakłażany z dodatkiem czosnku, choć serwowane w wersji słodkiej.